Още седем държави в Европа обявиха, че ще затворят въздушното си

...
Още седем държави в Европа обявиха, че ще затворят въздушното си
Коментари Харесай

Още 7 държави в Европа затварят въздушното си пространство за руски самолети

Още седем страни в Европа оповестиха, че ще затворят въздушното си пространство за съветски самолети. 

Германия ще затвори въздушното си пространство за съветски самолети и авиолинии за три месеца, считано от през днешния ден в 15 ч. локално време, заяви министерството на превоза, представено от Ройтерс. От възбраната ще се прави изключение за самолети, пренасящи филантропична помощ. 

Същата стъпка предприе през днешния ден и Белгия , следвайки образеца на редица европейски страни, които затвориха въздушните си пространства за съветски самолети като ответна мярка за военната интервенция на Русия в Украйна, съобщи Франс прес.  " В Европа небето е отворено, само че е отворено за тези, които свързват народите, а не за тези, които правят жестоки експанзии ", съобщи министър председателят Александер де Кро в " Туитър ".

Швеция също се готви да затвори небето си за съветски самолети, разгласи в ефира на публичното радио министърът по европейските въпроси Ханс Далгрен. Този ход бе подхванат също от Дания , съобщи външният министър Йепе Кофод, както и от Исландия , сподели неговият сътрудник Гудльогур Тоур Тоурдарсон.

Финландия ще затвори въздушното си пространство за съветски самолети в отговор на нашествието в Украйна, съобщи транспортният министър Тимо Харака, представен от Франс прес. Харака заяви това в " Туитър " предходната нощ, само че не сподели по кое време мярката ще влезе в действие. Финландия има над 1300 км обща граница с Русия. Финландската национална компания " Финеър " е профилирана в маршрутите Европа-Азия, минаващи над Русия. Но нейните полети сега са доста редуцирани поради коронавирус и рестриктивните мерки за влизане в Азия.

На днешното си съвещание държавното управление на Република Северна Македония реши да се причисли към рекомендациите на Европейски Съюз и на страните членки, които към този момент са взели такова решение, за въвеждане на възбрана за влизане във въздушното й пространство за самолетни компании от Руската федерация. Хуманитарните и незабавните полети са изключени от това решение, оповестяват от държавната пресслужба в страната. 

Редица страни към този момент затвориха въздушните си пространства ( Естония, Полша, Чехия, България, Германия ). Така пътуващите на запад съветски самолети са принудени да вършат огромни обиколки. Москва наложи на собствен ред забрани за прехвръкване на самолети на тези страни над съветска територия.     
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР